Världens mest sålda spelkonsoler

Sedan 1980-talet har tv-spelen funnits i våra hem, och ända sedan tv-spelsmarknaden föddes har en rad olika tillverkare av spel och spelkonsoler tävlat mot varandra om kunderna. Några tillverkare har fått se sig besegrade (såsom Sega), andra har anslutit sig till tävlingen senare (till exempel Microsoft). Den nuvarande generationens spelkonsoler som slåss mot varandra är Nintendos Wii U, Microsofts Xbox One och Sonys Playstation 4. Det är dock inte någon av dessa konsoler som toppar listan över de mest sålda spelkonsolerna genom tiderna.

Högst upp på listan hittar man nämligen en handhållen konsol, Nintendo DS, som gavs ut i sin första version 2004. Den har sålts i runt 154 miljoner exemplar, vilket alltså inte bara gör den till Nintendos mest sålda konsol, utan till den mest sålda konsolen någonsin. Det som var revolutionerande med Nintendo DS när den släpptes var att den hade två skärmar, varav den nedre var en pekskärm som kunde användas för att interagera med övre skärmen. Detta koncept har Nintendo senare fortsatt med i sina efterföljande handhållna konsoler, som Nintendo 3DS. En fördel med handhållna konsoler som Nintendo DS är att de är batteridrivna. Det betyder att de är skyddade från varje spelares värsta mardröm, nämligen att det blir strömavbrott mitt i ett spel, innan man har hunnit spara. Om man vill undvika att det händer är det en bra idé att låta en elektriker se över ens elnätverk hemma, för att försäkra sig om att inga säkringar är överbelastade och riskerar att gå. Om du letar efter en elektriker i Stockholm ska du gå in på Wiseup.se. Då kan du spela lugnt tills du kommer till nästa save point.1024px-ps2-versions

Som nummer två på listan hittar man Sonys Playstation 2, som länge innehöll förstaplatsen på listan, men fick se sig besegrad av Nintendo DS till slut. Playstation 2 har sålts i närmare 154 miljoner exemplar sedan den släpptes år 2000, och ligger med andra ord mycket nära Nintendo DS. En anledning till att Playstation 2 blev så populär kan ha varit för att det var en av de första konsolerna som fungerade som en underhållningsstation – den kunde inte bara spela spel, utan också cd-skivor, dvd-filmer och läsa filer från USB. När Playstation 2 lanserades såldes hela 98 000 enheter bara under de första fyra timmarna, vilket är ett genomsnitt på sju enheter per sekund.

En handhållen konsol från Nintendo innehar även den tredje platsen på listan. Denna gång handlar det som den klassiska GameBoy, som var den första handhållna konsolen någonsin med möjlighet att spela olika spel. Nintendo räknar samman försäljningssiffrorna för GameBoy och GameBoy Color, varför siffrorna kan vara något missvisande om man vill vara noga och skilja dem åt, men det går inte att förneka GameBoys popularitet om man beaktar att konsolen sammanlagt har sålts i drygt 118 miljoner exemplar. Den första GameBoy-konsolen släpptes år 1989, och dess popularitet gjorde att Nintendo sedan dess har släppt en rad olika versioner av GameBoy: GameBoy Pocket, GameBoy Advance, GameBoy Advance SP och GameBoy Micro för att bara nämna några.

Nintendo dominerar i allmänhet topp-tio-listan över mest sålda konsoler, då de har hela fem av platserna på listan. Därefter kommer Sony, med fyra platser. Microsoft har med sin Xbox 360 lyckats kvala in på plats nummer sju.

Leave a Reply

mts_best