Laglig digital nedladdning

Att ladda ner film, tv-spel, ljudböcker och program är något som lockar många. Men det är viktigt att se till att det är legal nedladdning. Det finns flera webbplatser som erbjuder ett stort sortiment med gratis nedladdning av filmer, musik och tv-spel. Nedladdningarna kan antingen bestå av offentliga produktioner eller också så har konstnären gett tillstånd så att det går bra att nedladda produkten. Digital nedladdning av musik, film eller tv-spel innebär en digital överföring via Internet till en hemdator, MP3-spelare eller smartphone.

istock_21844465_smallMånga av debatterna handlar om olaglig nedladdning av material som musik, filmer, och tv-spel. Det är olagligt att ladda ner material som är olagligt upplagt. Rent juridiskt så är det värre att tillgängliggöra material än att ladda ner. Uppladdning av olagligt material är såldes värre än att nedladda olagligt material.

Vissa saker är det helt klart att du kan ladda ner, titta på eller lyssna på, till exempel om en artist släpper en gratis singel som det går att lyssna på via Myspace. Dock är det inte tillåtet att ladda ner om en grupp enbart har släppt en låt för streaming – eller strömning på svenska. Det är också lagligt att använda streaming för att titta på en film eller musik som är olagligt upplagd. Det är personen som har lagt upp filmen eller musik utan tillstånd som har begått brott. Om du tittar eller lyssnar så risker du således inget straff.

Creative Commons licenser innebär att konstnärerna eller spelutvecklarna själva har bestämt att de vill att deras musik, film eller tv-spel gratis ska ges ut till människor så att de kan uppskatta deras produkter.

En webbplats för nedladdning ska inte bara vara legal utan den ska också ha ett brett sortiment och det ska vara lättanvänd. Nedladdningen av film, spel och musik ska vara säker så att du inte laddar ner virus. Det finns webbplatser där du gratis kan ladda ner musik i högkvalitativt format och du kan hämta filmer, och tv-spel. På en del av dessa webbplatser kan du också hitta ljudböcker som fritt kan laddas ner.

Leave a Reply

mts_best