TV-spel för barn

Det finns de som menar att för mycket tv-spel är dåligt för barn, och dessa människor skulle delvis ha rätt. För mycket av något är aldrig bra, och tv-spel är inget undantag – man måste vara uppmärksam så att det inte utvecklas till ett beroende. Man ska dock inte vara rädd för att sätta sina barn framför sitt första tv-spel, då forskningen också har visat att tv-spel har många positiva effekter på barns hjärnor. Det har särskilt visat sig att barn som spelar actionspel blir bättre på att fatta beslut, att de analyserar information snabbare, att de har ett bättre visuellt minne och att de blir bättre på att multi-taska.

Det kanske dock inte lämpar sig att köpa det senaste FPS-spelet (first person shooter) till sin femåring eller tioåring. Det finns istället många spel i olika kategorier som passar barn i alla åldrar.

Ett spel som både små och stora barn, liksom vuxna, kan spela är LittleBigPlanet. LittleBigPlanet är ett plattformsspel där spelaren tar kontroll över en liten säckperson gjord av säckväv, som man själv kan klä i olika kostymer och mer eller mindre galna utsyrslar. Det finns för närvarande tre spel i denna spelserie, och samtliga är fyllda av sprakande färger, glad och lugnande musik och hjärtvärmande historier. Inte ett spår av våld, för de föräldrar som oroar sig för sådant. Dessutom finns spelen helt på svenska.

Om föräldrarna i familjen inte själva är spelintresserade kan det dock kännas som en stor investering att köpa ett Playstation 3 eller Playstation 4, som LittleBigPlanet gavs ut till. Då kan en passande konsol istället vara en 2DS eller 3DS från Nintendo. Båda dessa är handhållna konsoler, där 2DS:en är en budgetversion avsedd just för barn, och det finns mängder av spel som riktar sig till den yngre målgruppen till dessa konsoler. Ett exempel är Nintendogs, skapat av Shigeru Miyamoto, mannen bakom älskade spelserier som Super Mario och Legend of Zelda. Nintendogs kan sägas vara en avancerad form av tamaguchi, då spelet går ut på att man ska ta hand om en hund. Med hjälp av konsolens mikrofon och touchscreen kan man träna sin hund, ge den kommandon och gosa med den.Dalmatianfriends

En invändning som många föräldrar har mot att barn spelar tv-spel är att de inte rör på sig tillräckligt. Det ordnar man enkelt genom att köpa ett tv-spel till sina barn som går ut på att de ska röra sig. Det finns idag exempelvis ett stort utbud av dansspel, i vilka spelaren ska imitera dansrörelser som visas på skärmen. Rörelsedetektorer kopplade till konsolen uppfattar hur spelaren rör sig, och ger poäng efter hur väl de stämmer överens. I en av dessa dansinriktade spelserier, Just Dance (som utvecklats av Ubisoft), finns även ett flertal spel som riktar in sig särskilt på barn, Just Dance Kids. I dessa spel är låtarna man kan välja att dansa till populära barnsånger, till exempel ”If You’re Happy and You Know It” och ”The Hamster Dance Song”. I de senare spelen i barnserien förekommer också mer popinriktade låtar som passar lite äldre barn, som ”Macarena”, ”Mmmbop” och ”Beautiful Life”.

Om ditt barn får en favoritspelserie, och du skulle vilja leta efter kläder med motiv från spelet, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns ett stort utbud av barnkläder online, vilket betyder att du har stor chans att hitta något som både du och ditt barn tycker om.

Leave a Reply

mts_best