Lyssna på poddar

Du kanske har känt att utbudet av radioprogram på Sveriges Radio eller någon av de kommersiella radiokanalerna inte riktigt passar dig? För dig som velat lyssna på radioprogram som behandlar just ditt specialintresse har det tidigare varit svårt. Men genom boomen av podcasts, radioprogram som sänds över nätet finns det något för i stort sett alla smaker. Inget intresse är för nördigt för att sakna åtminstone en podcast. Genom appar kan du även ta del av sändningar från hela världen, något som var svårt med det gamla sättet att lyssna på radio.

Vill du prata i radio?

Du har säkert haft idén om att du skulle kunna göra ett intressant radioprogram efter egen smak? starta din egen podcast så kan den drömmen bli sann. Det har aldrig varit enklare än nu. Fördelarna är många. Du kan prata om vad du vill, inget ämne är för smalt. Det är billigt och utrustningen som krävs går att få tag på i de flesta välsorterade teknikbutiker. Du kan få internationell spridning om du tilltalar en tillräckligt bred målgrupp och väljer att göra podcasten på engelska, något som inte alls är ovanligt bland svenska podcasts. Ett exempel är Filip & Fredrik som efter att gjort succé på svenska gick över till engelska för att nå en större publik utomlands.

Några tips för nybörjaren

En brusig inspelning blir snart ansträngande att lyssna på så du för fundera på vilken slags utrustning du bör använda. Det rekommenderas att investera i kvalitet redan från början för att ge ett mer konsekvent resultat avsnitt efter avsnitt. Fundera även på din idé. Vad är det som är unikt och intressant för din målgrupp? Vad hade du själv velat höra och vilket format använder de podcasts som du själv tycker om att lyssna på? Tillåt dig att inspireras och ta efter dem tills du känner att du är trygg med ditt personliga uttryck. Om du väljer att redigera din podcast själv finns numera enkla program att ladda ner som gör att din podcast låter riktigt professionell.

Leave a Reply

mts_best