Filmfestivalen i Cannes

Festivalerna i Berlin och Venedig får ursäkta, men av alla filmfestivaler runt om i världen är filmfestivalen i Cannes definitivt den mest legendariska. Den första upplagan gick av stapeln 1946 och sedan dess har festivalen hållits varje år med några enstaka undantag. Egentligen var det meningen att festivalen skulle lanseras redan på 1930-talet, men det andra världskriget satte käppar i hjulen för dessa planer. Men året efter krigets slut var det alltså dags för premiär. Nuförtiden förknippas festivalen med glamour, hollywoodskådisar och stjärnglans. För under den dryga vecka som festivalen pågår varje år samlas hela världens filmelit i den lilla kuststaden på den franska rivieran, bland röda mattor och champagnebubblande mingelpartyn. Tiotusentals människor invaderar staden under denna period, inte bara skådespelare och filmfolk utan även mängder av paparazzifotografer och autografjägare. De flesta trängs runt Croisetten, paradgatan som löper längs med stranden. Det är nämligen där det mesta händer under festivaldagarna.

Svenska vinnare i Cannes

Flera olika priser delas ut på filmfestivalen i Cannes, bland annat ”Prix du Jury” (Juryns pris) och ”Grand Prix” (Festivalens stora pris). Men det största och mest prestigefulla priset är utan tvekan ”Palme d’Or” (Guldpalmen). Den film som vinner Guldpalmen väljs ut av en jury, och för att överhuvudtaget kunna väljas måste filmen bli uttagen till tävlingskategorin ”sélection officielle”. 2017 vann Ruben Östlunds ”The Square” den prestigefulla guldpalmen, och då var det hela 66 år sedan en svensk regissör vann senast. Den gången, 1951, var det Alf Sjöberg som vann priset med filmen ”Fröken Julie”. Övriga svenska filmer som vunnit guldpalmen är samme Alf Sjöbergs ”Hets” som vann 1946, samt ”Pelle Erövraren” 1988 och ”Den goda viljan” 1992. De två sistnämnda var dock regisserade av en dansk, Bille August. I de andra kategorierna har Sverige också haft flera vinnare genom åren. Bland annat vann Roy Andersson Juryns pris med ”Sånger från andra våningen”, och Pernilla August vann priset för bästa skådespelare för sin roll i ”Den goda viljan” 1992. Ruben Östlund vann även pris 2014 för filmen ”Turist”, då i kategorin ”Un certain regard”, som belönar nyskapande film.

Skandaler och skriverier

Förutom filmerna och kändisarna har filmfestivalen i Cannes gjort sig känd för de återkommande skandalerna. Redan på 50-talet fick festivalen sitt rykte av att vara skandalomsusad då b-skådisen Simone Silva visade brösten för fotograferna. På 60-talet handlade rubrikerna bland annat om skandalfilmen ”Viridiana” som innehöll våldtäktsscener. Många minns nog också bilderna på Sacha Baron Cohen från 2006, då han gick omkring utklädd till rollfiguren Borat, iklädd en avslöjande ”mankini”. Men frågan är om inte den mest beryktade skandalen kom 2011, då danske Lars von Trier trasslade in sig i ett långt resonemang om Hitler, och till slut kom ut som nazist. Trots att han senare påstod att allt var ett misslyckat skämt så blev han därefter portad från festivalen. Men skandalerna bidrar förstås också till festivalens dragningskraft, och trots (eller kanske tack vare) alla skandaler lockar festivalen mängder av turister varje år. Vill du också vara med och mingla bland filmstjärnorna? Gå in på avionero.se och hitta bästa flyget ner till franska rivieran, så kanske det är du som står där på Croisetten nästa år.

195 Comments

Leave a Reply

mts_best