Musikpris 2017

Musik är jätteviktigt för de flesta det är ett sätt att uttrycka sig och låta stumma känslor tala. Det finns en låt eller musikstycke för varje sinnesstämning. Är du arg, ledsen, glad, på partyhumör eller i romantisk stämning finns det alltid passande noter. Dessutom går det att tävla i musik något som gör det väldigt spännande. Den största tävlingen är förmodligen Eurovision Song Contest och deltävlingarna i Melodifestivalen. Fast när det gäller musikpriser finns det dem som rankas betydligt högre än pokalen i Eurovision Song Contest. I Sverige är Grammis-galan det största inom musikbranschen men det finns även andra betydande musikpris.

Stora årliga musikpriser

Förutom Grammis så finns flera andra svenska musikpriser. Rockbjörnen är kvällstidningen Aftonbladets pris där läsarna röstar fram vinnarna. P3 Guld delas ut av radiokanalen P3 och det är lyssnarna tillsammans med en expertpanel som korar vinnarna. Ett pris som är känt i utlandet är Polarpriset. Detta pris delar kungen ut och i år delas det av två personer. Sting och Wayne Shorter tilldelas svenskt musikpris för deras inflytande i branschen. Max Martin är en förmodligen den mest inflytelserika musiksvensken och 2017 fanns chansen att vinna en Oscars för bästa filmmusik. Det största internationella musikpriset heter Grammy och det finns flera olika kategorier, allt från bästa låt till artist.

Svenska framgångsrika artister

Svenska artister är även stora i utlandet och har vunnit flera priser utanför rikets gränser. Sverige är en enormt stor musikexport och förhoppningsvis blir det några vinster under året. Robyn är ett exempel på en tjej som lyckats internationellt och vunnit musikexportpriset. Hon har varit förband åt Madonna och mycket hon skapar är väldigt trendigt. Vem minns inte hennes musikvideo Cobrastyle? Alla hippa på söder och Östermalm ville boka målare stockholm för att skvätta färg omkring sig som en målning av Pollock på väggen efter den musikvideon. Robyn är bara ett exempel på artister som slagit igenom både utomlands och i Sverige. Svensk musik har mycket att tacka ABBA för som banade vägen efter segern i Eurovision Song Contest.

Leave a Reply

mts_best