Mobilspelens utveckling

Att spela spel på sin mobiltelefon kan man säga slog igenom under det sena 90-talet i samband med att Nokia byggde in spelet Snake i sina dåvarande mobiltelefoner. Det här var tider långt innan internet fanns i mobiltelefoner och det inte ens var särskilt vanligt att ha en dator hemma med internetuppkoppling. Man kunde med andra ord inte ladda ner några andra spel från någon appbutik utan fick nöja sig med de inbyggda som tidsfördriv.

Apples iPhone satte en ny standard för mobiltelefoner

Sedan dess har det dock hänt mycket. Tio år senare kom den första iPhonen som satte en helt ny standard för de kommande mobiltelefonerna med sitt pekskärmsgränssnitt. Pekskärmarna tog snabbt över de tidigare knappmobilerna och i samband med att mobilerna fick 3G och wifi kunde man även surfa på dem och ladda ner nya spel via Apples och senare också Googles respektive appbutik.

För spelutvecklarna blev den nya mobilspelmarknaden lite som att rulla tillbaka bandet till tidigt 90-tal igen, då de första generationernas smartphones inte hade särskilt kraftfull hårdvara. Spelen var därför ganska enkelt uppbyggda, oftast med 2D-grafik. Den tekniska utvecklingen gick dock snabbt och 2009 släppte finska mobilspelsutvecklaren Rovio spelet Angry Birds som blev den första riktiga dundersuccén på mobilspelsmarknaden. Spelet går ut på att man ska skjuta fåglar med en slangbella för att rasera byggnader av olika material. Tack vare att spelet använde sig av fysiksimulering när byggnaderna kollapsade blev det lite mer oförutsägbart.

Från 2D till 3D

Mobilspelsmarknaden har sedan dess mognat än mer och idag satsar spelbolagen stora pengar även på mobiltitlar. Spelen använder sig inte sällan av 3D-grafik som är mer avancerad än vad den var i vanliga dator- och TV-spel för några år sedan. Till exempel finns både Fortnite och Call of Duty i mobilspelsversioner. Om du har en lite äldre smartphone som inte är kraftfull nog för att spela de senaste mobilspelen finns alltid företag som gigamex.se där man kan köpa begagnade smartphones och spara en slant.

Dock verkar de riktigt enkla spelen fortfarande gå hem i det mobila formatet. Många vill bara ha något de snabbt kan plocka upp när de sitter och väntar på bussen eller åker tåg och då är spel som Candy Crush och liknande ett utmärkt tidsfördriv. Det finns numera en bred mångfald av spel för både Android och iOS, så både den som gillar action, pussel eller strategi kan få sina behov tillgodosedda. Så gott som alla har ju en smartphone idag, vilket har skapat en enorm potentiell kundbas för mobilspelsutvecklarna. Att de flesta mobilspel dessutom är gratis att ladda ner har gjort dem ännu mer lättillgängliga.

Man kan tycka att mobilspelen är begränsade jämfört med de ”riktiga” spelen till dator och konsol. Men en fördel som mobilerna har är att de är utrustade med en mängd sensorer som GPS, kamera, gyro och accelerometer. Detta har gjort det möjligt att ta fram helt nya typer av spel, som till exempel Pokémon Go är ett utmärkt exempel på.

Leave a Reply

mts_best